woensdag 30 mei 2012

Zelf maken en sparen volgens John-Paul Flintoff



John-Paul Flintoff is het type wereldverbeteraar dat gerust in het rijtje Al Gore en Colin Beavan past. In 2009 publiceerde hij het alom geroemde boek 'Sew your own', waarin hij laat zien hoe hij zelf zijn kleding leert maken. Niet alleen om de economische crisis het hoofd te bieden, maar ook om de strijd aan te gaan met klimaatverandering. 'Sew your own' doet verslag van Flintoffs ontdekkingstocht achter de naaimachine, en bespreekt ook nog eens maatschappelijke kwesties zoals sweatshops, stijgende olieprijzen en de dreigende teloorgang van maatpakken.

Recent vroeg Flintoff zich op zijn website af waarom we niet langer gewend zijn om te sparen voor mooie mode-items. Sinds een aantal jaren koopt de Brit geen goedkope producten meer: hij koopt minder, maar altijd van hoge kwaliteit. Zijn avonturen achter de naaimachine droegen bij aan dit besluit, want door zelf kleding te maken werd hij zich ervan bewust hoeveel tijd, energie en vakmanschap er achter een mode-item schuilgaat. En tijdens het onderzoek voor zijn boek ontdekte Flintoff, die als journalist werkt voor onder meer de Sunday Times, hoe onze voortdurende zoektocht naar koopjes leidt tot arbeidsuitbuiting in lagelonenlanden.

John-Paul Flintoff is zich ervan bewust dat hij geen pro is. Zijn vrouw schaamt zich regelmatig voor zijn zelfgefabriceerde outfits, en weigert de creaties van Flintoff te dragen. Daarom heeft hij een maatpak laten maken in de beroemde Londense kleermakersstraat Saville Row. Dat is duur, maar de kwaliteit is top, aldus Flintoff. Bovendien heeft hij maandenlang moeten sparen voor deze uitgave, wat bijdraagt aan het plezier rond de bestelling en aankoop. En hij weet ook nog eens zeker dat hij zijn steentje bijdraagt aan de bescherming van een eeuwenoud ambacht dat het in tijden van massaproductie en recessie moeilijker heeft dan ooit.

Je vraagt je bijna af: waarom gaan we niet allemaal aan de naaimachine en de maatkleding?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten