maandag 30 januari 2012

Fair Wear shopping list

Is het moelijk om eerlijk geproduceerde kleding te kopen? Makkelijk is het zeker niet, want in onze winkelstraten zijn vooral confectie en fast fashion te vinden waarvan de herkomst op zijn minst twijfelachtig is. Maar het excuus ‘ik weet niet of het eerlijk gemaakt is’ gaat in ieder geval niet meer op. De Fair Wear Foundation heeft namelijk een eigen shopping list gepubliceerd.

De Fair Wear Shopping List is te vinden op de website van het platform voor eerlijke mode, en is beschikbaar voor verschillende landen. Het werkt simpel: je selecteert het soort kleding dat je zoekt (mode, outdoor of sportkleding) en het land waarin je gaat winkelen. Vervolgens verschijnt er een overzicht van de merken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation.

De Fair Wear Foundation lanceerde de shopping list tijdens de Amsterdam Fashion Week in januari 2012 om mensen bewust te maken van eerlijke mode. Door promotie via social media en een guerrilla-actie in de straten van Amsterdam met flyers, posters en een korte film, wilde de organisatie consumenten laten zien waar ze eerlijk kunnen shoppen.

Bij de Fair Wear Foundation zijn anno 2012 zo’n honderd merken aangesloten. Duurzame labels zoals Charlie + Mary, Eco Couture, hessnatur en Studio Jux zijn aangesloten bij Fair Wear Foundation Ook mainstream merken zoals Acne, Filippa K., Nudie Jeans, J.C. Rags en Odd Molly zijn lid. Overigens wil dat niet zeggen dat deze merken gegarandeerd 100 procent eerlijk produceren. Maar wel dat ze zich aantoonbaar inspannen om hun collecties fair te laten maken.

1 opmerking:

  1. Trouwens: de shopping list van Fair Wear is natuurlijk beperkt doordat alleen aangesloten merken er op vermeld staan. Er zijn nog genoeg andere eerlijke modelabels die niet op de shopping list staan. Bijvoorbeeld deelnemers aan Max Havelaar.

    BeantwoordenVerwijderen